Herhangi bir sorunuz varsa bizi arayınız. Bize Ulaşın
Herhangi bir sorunuz varsa bizi arayınız. Bize Ulaşın
Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları nelerdir?
Pedodontistler hem tedavi süreçlerinde hem de rutin kontrollerde çocukların dental fobi geliştirmemeleri adına süreci oyunlaştırır. Çocuk diş hekimliği uygulamaları kapsamında, çocuklar ve ebeveynler ağız hijyeni konusunda bilinçlendirilir. Çocukların çene ve diş gelişimi süreçleri pedodontistler tarafından takip edilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde koruyucu ortodontik tedaviler; çürük, dolgu ve kanal tedavileri, ampütasyon işlemleri ve diş çekimi uygulanır. Sistemik hastalıkları ya da engelleri nedeniyle özel bakıma ihtiyaç duyan tüm çocukların dental tedavileri de pedodonti dalının alanına girer.
Koruyucu Diş Hekimliği
Günümüzde tıbbın her alanında olduğu gibi diş hekimliğinde de koruyucu hekimlik önem kazanmıştır. Koruyucu diş hekimliği özellikle çocuklarda büyük önem taşır. Çocuk, hiçbir sorunu olmadan diş hekimiyle tanışmalıdır.
Hijyen Eğitimi
Öncelikle sağlanacak ideal ağız hijyeninin aynı seviyede muhafaza edilebilmesi için her hastaya ağız hijyen eğitimi verilir.
Topikal Fluorid Uygulaması
Topikal fluorid uygulamaları 3 yaşından itibaren başlanabilen ve her 6 ayda bir tekrarlanması gereken basit, acısız bir işlemdir. Topikal fluorid; vernik veya jel formunda, profesyonel olarak diş hekimi tarafından uygulanmaktadır. Bu işlem sonrasında çocuğunuzun dişlerinin yüzeyinde depolanan fluorid, dişleri çok daha sağlıklı ve çürüğe karşı dirençli yapacaktır.
Fissür Sealant
Gıda ve mikroorganizma birikimini ve buna bağlı olarak çürüğü önlemek amacıyla özel akıcı bir dolgu malzemesi kullanılır.
Çocuklarda Diş Eti Hastalıkları
Çocukların dişlerinin hemen üzerinde diş etlerinde kızarma, morluk, şişlik ve kanamalı bölgeler oluşabilir.
Yanak ve dudak içinde ve diş etlerinin yaklaşık 1 cm üstünde ve altında şişlik ve kanayan bölgelere dikkat edilmelidir.
Diş etlerindeki kanama, şişme morluk ve kızarıklık çoğu zaman fırçalamanın yetersiz olmasından ya da aşırı çapraşık dişlerin temizlenememesinden kaynaklanır. Arka bölgelerde tedavi edilemeyen çürükler ve yanlış eksik dolgular bölgesinde bu bulgulara rastlanmaktadır.
Diş etlerinin üzerindeki şişlik ve kanama bölgeleri büyümüş diş etlerinin sebebi sıklıkla süt dişleri iltihaplarını ve kök bölgesindeki kistleri işaret eder.
Kız çocuklarında ergenlik döneminde (11-13 yaş) diş etlerinde aşırı büyüme kanama ve şişlik görülebilir.
Ayrıca tüm çocuklarda sistemik hastalıklar; grip, ateş, bünyesel çoğu hastalık ve kullanılan aşırı ilaçlar bu belirtileri vermektedir.
Çocuk diş hekimi uzmanlarının tedavileri periyodik kontroller ve ideal ağız bakımı çocuk ağız ve diş sağlığını koruyarak sağlıklı bir gençlik oluşturabiliriz.
Çocuk Diş Tedavilerinin Önemi
Bireyin sağlıklı büyüme gelişim ve yüz güzelliğinin oluşumunda çocuk yaştan itibaren gençlik yıllarına varana kadar tanıştığı diş hekiminin çok büyük bir önemi vardır.
Ağız ve diş sağlığı sağlıklı beslenmeyi ve çocuğun sağlıklı büyümesini sağladığı gibi aksi durumlarda iltihap, apse ve çürüklerle dolu bir ağız ortamında beslenemeyen çocuklar ideal büyümelerini sağlayamazlar. Bazen apse ve iltihaplar çocuğun kalp, eklem, böbrekler ve diğer organlarını genel vücut dirençlerini düşürerek günlerce hasta yatmalarını sağlar ve hastanelik olabilirler. Oluşan bu karamsar tablo hayatımızın biricik ve en önemli varlıklarını ve ailelerini üzer.
Bu kötü tabloların oluşmaması için 4–16 yaş grubu çocuk ve gençlerin çocuk ağız sağlığı ve çocuk ağız diş sağlığı konusunda istekli, deneyimli ve uzman diş hekimlerinin görevidir. Bu hekimler sabır ve sevgiyi modern diş hekimliği bilgileri ile çocuklar ve ailelerine sunmaktadırlar.