Periodontoloji (Diş Eti Tedavisi)

Periodontoloji diş eti hastalıkları ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Diş kökü gibi dişi çevreleyen her türlü unsur periodontoloji alanına girer. Periodontoloji tedavileri için bu alanda uzmanlığını tamamlayan periodontist hekime başvurmak gerekir. Diş etinde meydana gelen her türlü travma bu alanın konusudur ve ilgili iyileştirmeler uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir.

Pembe Estetik (Gingivoplasti)

Kişilerde estetik bir gülümseme sadece beyaz ve düzgün dişlerle sağlanamaz. Diş etlerinin de bu dişlerle uyumlu oması gerekir. Diş etlerinde yapılan estetik çalışmalara pembe estetik adı verilmektedir. Diş estetiğini tamamlayan unsurlar arasında diş etlerinin sağlıklı olması, rengi ve diş etinin dişle olan seviyesi akla gelir.

Karşıdan göze hoş gelen, temiz ve uyumlu bir gülüş elde etmenin ilk adımı dişler ve diş eti arasında gereken uyumun sağlanmasıyla oluşur. Diş etine sağlıklı diyebilmek için açık pembe renkli olması, dişe ve kemiğe sıkı bir şekilde yapışması, portakal kabuğuna benzeyen mat ve pütürlü bir görünümde olması gerekir.

Estetik diş hekimliği dalında yapılan tedavilerde amaçlanan kusursuz bir gülümseme sağlamaktır. Kusursuz denilecek bir gülümseme için diş eti estetiği oldukça önemlidir. Gülümsemenin hoş bir şekilde yapılabilmesi için dişlerin, diş etinin, çene ve dudakların bir harmoni içinde olması gerekir.

Kişinin diş etinde var olan asimetrik bozukluk ve diş eti çekilmelerinin düzeltilerek, dişler ve diş etlerini olması sağlıklı konuma getirilmesini hedefleyen lazerli diş eti estetiğidir. Halk arasında pembe estetik olarak da adlandırılır.

Diş eti estetiği tedavi yöntemleri nelerdir?

  • Gummy Smile (Diş Eti Gülüşü)
  • Gingivektomi
  • Kron boyu uzatma
  • Gingivoplasti
  • Küretaj
  • Flap Uygulaması

 

Flap Operasyonları

Hem diş etini hem de altındaki destek dokuları ve kök yüzeylerini ilgilendiren bir işlemdir. Kemik erimesi olan vakalarda uygulanır. Bu teknikle diş etinin uygun bir şekilde kaldırılarak alttaki dokulara ulaşılması ve tedavisi sağlanır. Kök yüzeylerinin tam olarak temizlenmesi ve cep derinliği azaltma işlemi ana amaçtır. Derinleşen cepler içerisindeki bakteriler daha fazla kemik yıkımına ve dişin kaybına yol açacağı için bu ceplerin ortadan kaldırılması önemlidir.

Operasyondan sonra cep derinlikleri azaltılmış veya ortadan kaldırılmış olur, böylece hastanın ev bakımı ve hekimin profesyonel kontrolleri kolaylaşarak periodontal sağlığı idame ettirmek mümkün hale gelir. Hasta doğal dişlerini koruyabilir ve ceplerden kaynaklanan enfeksiyon nedeniyle meydana gelen genel sağlık problemlerinden de korunmuş olur.

Gingivektomi

Sadece diş etini ilgilendiren bir işlemdir. Diş eti cebinin ve diş eti büyümelerinin ortadan kaldırılması için bir miktar diş etinin kesilip çıkarılmasıdır. Böylece hastalığın ilerlemesi durur, hasta kolay temizleyebileceği ve daha estetik bir diş etine sahip olur.

Laser

Yumuşak ve sert doku için geliştirilen laser cihazları yardımı ile cerrahi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Diş eti seviyelerinin estetik konumlandırılması, diş eti büyümelerinin eksizyonu, implantüstü açılımı işlemi ve frenektomi işlemleri laser uygulaması ile yapılır.

Diş Eti Estetiği Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Diş ve diş eti sağlığının estetik açısından ne denli önemli olduğu ortada. Diş ve diş eti uyumu ne kadar tam ve kusursuz olursa o denli doğal ve güzel gülüşlerde elde edilmiş olacaktır. Dişlerin fiziksel görünüm üzerindeki etkileri düşünüldüğünde diş eti estetiğinin önemi de ortaya koyulmuş olacaktır.

Birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan asimetrik diş eti kenarları fiziksel görünüm üzerinde olumsuz bir etki yaratarak kişinin bu konuda ile ilgili sorun yaşamasına neden olmaktadır.

Diş etleri çeşitli nedenlerden dolayı çekilme yaşamışsa dişler normalden daha uzun bir yapıda görünür. Bu tür kötü görünümleri giderebilmek adına günümüzde diş eti estetiği teknikleri uygulanarak doğal bir görüntü elde edilmektedir.

 

 

Gingivoplasti

Günlük yaşamda gülerken diş etleri öne çıkan bireylere rastlamışsınızdır. Bu tür durumlarda uygulanan bir metod olan gingivoplasti  gülüş estetiğini düzeltebilmek adına uygulanan bir yöntemdir.

Lokal anestezi ile operasyon başlatılır ve hasta bu esnada acı ve ağrı hissi hissetmez. Küçük bir cerrahi müdahalenin ardından gülüş estetiği daha özel bir noktaya taşınır.

Diş Eti Grefti

Diş eti çekilme oranının fazla olduğu bölgelerde uygulanan bir yöntemdir. Diş çekimi esnasında görülebilen çene kemiği çömesi problemi özellikle dişlerin ön bölümünde can sıkıcı bir görünüme neden olmaktadır. Porselen dişlerin dahi güzelliğini gölgeleyecek bir durum olduğundan kişiyi rahatsız edici bir problem olduğu görülür.

Diş etlerinde görülen kayıp dokuların bir takım cerrahi müdahalelerle yeniden kazandırılabildiği görülmektedir.

Kimler Diş Eti Estetiği Yaptırabilir?

Ortalama olarak 17-18 yaşından itibaren yapılması uygun görülen diş eti estetiği kişinin sosyal anlamda kendini iyi hissetmesine neden olmaktadır. Herhangi bir zararlı uygulama içermeyen diş eti estetiği operasyonu 18 yaşını tamamlamış her bireyde yapılabilmektedir.

Genelde orta yaşlı bireylerde tercih edilen bir operasyondur. Yetişkinlik çağlarında genç görünme ihtiyacı duyan hastaların diş eti estetiği yaptırdıkları görülmektedir.

Diş Eti Estetiğinin Genel Amaçları

  • Sağlıklı ve güzel bir gülüş sağlamak.
  • Doğal estetik görünümlü dişler elde etmek.
  • Normal renklerde ve boyutlarda elde edilmek istenen diş etleri.
  • Diş ve diş eti uyumunun ideal noktaya getirilmek istenmesi.

Gülme, konuşma gibi aktivitelerde diş ve diş etlerinin doğal süreç içerisinde karşınızdaki insanlar tarafından görüldüğünü bilmektesiniz. Bu aşamada diş ve diş etleri ne kadar sağlıklı ve güzel görünürse kişi kendini o denli güzel hissedecektir. Aksi bir durumda sosyal çevreden kendini soyutlama, gülmekten kaçınma gibi psikolojik problemler baş gösterir.

Diş eti çekilmesinin tedavisi nedir?

Diş eti çekilmesinde uygulanan en etkin yöntem etlerin çekilmesine sebep olan problemleri bulmak ve çözüm üretmektir. Diş hekimi tarafından etkilenen bölgeye derinlemesine temizlik yapılır. Diş taşı temizliği ile diş eti ve kök yüzeylerde oluşan plak ile tartar çıkarılır ve açıkta kalan kök alanı bakterilerin tutunmasını zorlaştırmak için düzgünleştirilerek temizleme işlemi gerçekleştirilir. Düzenli ve doğru fırçalama alışkanlığı ile basit diş eti çekilmesi vakaları tedavi edile bilinir.

Orta ve ağır diş eti çekilmesi yaşayan hastaların tedavisinde ise hekim uygun görür ise antibiyotik ilaç tedavisi uygular ya da diş eti ameliyatı ile tedaviyi gerçekleştirir.

 

Hızlı iletişim
  • 0 242 247 0 247
  • 0 507 747 2 247
  • info@mrvdental.com
Bize Ulaşın
Hızlı iletişim

WhatsApp
Hemen Ara